сряда, 29 април 2009 г.

3 -месечно отчитане на тока - или как ни изнудва ЧЕЗ





Не мина доста време откакто писах в блога си за предвиждания данък на потребения ток, отново имам повод за недоволство относно работата на ЧЕЗ.
Днес видях изравнителната си сметка за ток и останах доста изненадана от сумата, която според ЧЕЗ трябва да заплатя - сметка, 3 пъти по-висока от предходните две. Държа на отбележа, че плащаните междинни суми също не са малки и според мен сумата на последната ми фактура не е оправдана. След като разгредах подробно последните фактури от януари до сега останах меко казано изненадана. Оказва се, че 3-месечното отчитане на тока не е съвсем 3-месечно, а реално е за по-дълъг период. Всеки, който все още не си е проверил сметката, съветвам да го направи тук. Интересно е какво ЧЕЗ разбира под понятието 1 месец: един календарен месец или 30 дни. Предишното ми отчитане на тока е с крайна дата 16.01.2009, а новия период на отчитане е 17.01.2009-13.04.2009г. Пояснявам, че за календарен месец се счита периода от 1 до 31 число на съответния месец, а това което ЧЕЗ отчита са си 90 дни, но не и реални 3 месеца. Ако приемем, че под месец се разбира календарен месец, тогава следва, че ЧЕЗ прави отчитане за 4 месеца, което е нарушение на действащия в момента закон за отчитане на електрическата енергия. Ето какво пише в сайта на ЧЕЗ:

Какво представлява тримесечното отчитане на електромерите?

Тримесечното отчитане представлява начин на отчитане на електромерите, при който консумацията на електроенергията се отчита веднъж на три месеца.

Източник: ЧЕЗ


Ако имаме 3 календарни месеца, би следвало електроенергията в случая да се отчита за периода да се отчита 17.01.2009-31.03.2009. В сайта на ЧЕЗ липсва инфорчация какво се разбира под понятието месец.

Как се отчита електрическата енергия?

Отчетникът във Вашия район отчита показанията на електромера Ви веднъж на три месеца.

Източник: ЧЕЗ


Тук отново има неиззяснено понятие 3-месеца, което според мен са си 4 календарни месеца.



Как се заплаща електрическата енергия?

Заплащането на електроенергията става всеки месец. /В случай, че заявите нулеви или са ви изчислени такива месечни вноски, плащането се извършва веднъж на три месеца/

За първите два месеца се формират две равни месечни сметки съобразени с индивидуалното потребление и сезонността.

Източник: ЧЕЗ


Друг проблем е плащането на сметките. Реално след като ЧЕЗ прави 3 - месечно отчитане, защо не е възможно гражданите да плащат задълженията си на равни 3-месечни вноски?


Освен това в сайта на ЧЕЗ липсва информация по какъв начин се изчисляват прогнозните сметки за ток.



TwitThis

неделя, 26 април 2009 г.

Жена загуби работата си заради Facebook




Жена от Швейцария е загубила работата си, след като работодателя й вижда, че тя е във Facebook, докато твърдяла че е болна и е наобходимо да лежи в затъмнена стая. Швейцарката твърди, че влизала във Facebook от личния си iPhone, докато си почивала вкъщи, но работодателите и от Nationale Suisse твърдят, че след като може да ползва Facebook, може и да работи. Потребителката твърди, че велоятно бившите и работодатели са създали акаунт на фалшив потребител, за да следят кога е онлайн. Потребителя изчезнал веднага след уволнението.

Очедвидно вече всички имат регистрация във Facebook, следователно бъдете внимателни със социалните мрежи, особено когато сте в отпуск поради заболяване и работодателите ви забраняват ползването им в работно време.
TwitThis

събота, 25 април 2009 г.

Силно Земетресение в Румъния


Силно земетресение с магнитут 5.3 по скалата на Рихтер е усетено в Северна България в 20:19 тази вечер. Епицентъра на земетресението е в планината Вранча в Румъния. Земетресението е усетено най-силно в Русе, Добрич, Варна, Свищов, а според коментарите в някой новинарски сайтове е усетено в Пловдив, Бургас и някой райони на София.

Няколко минути след земетресението майка ми ми съобщи за случилото се, аз за щастие не го усетих. Новината се появи след около 20 минути в няколко новинарски сайта и известните портали. Гледайки телевизия се учудих как е възможно за пореден път да се оставят една част от жителите на България без информация зя нещо толкова серозно. Реално ако не си усетил земетресението и нямаш интернет, няма как да разбереш за случилото се. Нито една телевизия не се включи извънредно или дори не пусна надпис за случилото се. В това време по всички телевизии имаше всичко друго - шоу програми, хипнотизирани хора, сериали...., но не и новината за земетресението.


Вероятно разбиранията за извънредни ситуации в България са странни и земетресенията не са от тях.
TwitThis

вторник, 21 април 2009 г.

.docx to .doc convertor


През последните няколко дни ми се случва често да получавам файлове с разширение .docx , които Microsoft Office 2003 не може да чете. За тези от вас, които не са се сблъсквали с проблема досега .docx файловете се поддържат от Microsoft Office 2007.

Поредния файл, който получих с разширение .docx беше снощи, при което започнах да търя някакъв конвертор в Google и това, което открих като резултат най-често бяха платени сайтове. Това е причината, поради която реших да споделя няколко начина за конвертиране на .docx в .doc файлове.

Първия начин е да инсталирате добавка към Microsoft Office 2003, която можете да свалите от тук: http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=941b3470-3ae9-4aee-8f43-c6bb74cd1466&displaylang=en .

Втория начин е да ползвате сайт, който не изисква инсталиране на програма. Такива сайтове са: http://www.zamzar.com и http://docx-converter.com/


Ще демонстрирам как работят тези файлове:





Step 1 - избирате файла

Step 2 - Избирате формата, в който искате да конвертирате файла.

Step 3 - Тук се пише e-mail, на който ще получите линк, откъдето да свалите конвертирания файл. Понякога e-mail-ите се получават в папка спам.

Step 4 - Избирате Convert. След няколко секунди се изписва съобщение, че ще получите e-mail с линк, откъдето да свалите конвертирания файл.


Ако тази статия ви е била полезна, помогнете на повече хора да достигнат до нея!


TwitThis

понеделник, 20 април 2009 г.

Христос Воскресе!



Христос Воскресе!

Честит празник на всички!

Великден е един от празниците, който свързвам с много настроение е положителни емоции.

На снимката можете да видите яйцата, които сама боядисах. Искрено се надявам се всеки от вас да е изкарал приятно празника с любимите си хора.
TwitThis

сряда, 15 април 2009 г.

Данък върху потребения ток




Днес новинарските сайтове съобщиха новината, че Световната Банка съветва България да въведе данък върху потреблението на електроенергия. Това несъмнено ще доведе и до увеличение на цената на тока. Експертите съветват България да въведе данъка с цел ограничаване количествата потребена електроенергия.
TwitThis

вторник, 14 април 2009 г.

Яйцето на щастието

Видяхте ли яйцето на щастието?
Намира се срещу Руската църква в центъра на София. Табелката до яйцето гласи:
Яйце на щастието. Докосни го и си пожелай нещо. Яйцето е дело на живописеца Павел Митков. То е посветено на епископ Павел. Според мен идаята за яйцето е чудесна и както казва самия Павел Митков, яйцето е причина за 500-600 положителни мисли на ден.

TwitThis

неделя, 12 април 2009 г.

130 години БНБ ден на отворените врати

На 11 и 12 април БНБ организира ден на отворените врати по случай 130 годишнината от създаването на банката. Това е първото за рода си събитие, което за мое щастие имах възможност да посетя днес. Часът е 11:10, преди минути излязох от храм паметника Александър Невски и се отправям към сградата на БНБ. Признавам си, че не зная какво ме очаква там. Никога досега не бях влизала в БНБ. Пред входа има много хора, спокойно чакащи да бъдат поканени в сградата.



При приближаване на входа на Българска Народна Банка ни разделят на групи, като всяка от групите има гид. Подробно ни се обяснява какъв е реда за разглеждане в БНБ и интересни факти от историята на банката. Признавам си, че от БНБ се бяха погрижили времето, изкарано отвън да се приема по-лесно от посетителите.


Докато чакахме спокойно пред сградата на БНБ,изненадващо от там излезе Иван Искров - Управител на БНБ от 2003 година:




Малко история: Българската народна банка е основана през 1879 г. с указ на княз Дондуков-Корсаков и много скоро започва да играе важна роля в стопанското възраждане на страната, превръщайки се в гръбнак на финансовата система. а 4 април 1879 е назначен първият управител на БНБ Лудвиг Карбоньор. На 6 юни 1879 е извършена първата транзакция, с което Българската народна банка слага началото на своята дейност. От самото начало до днес БНБ остава стълб на финансовата стабилност, запазвайки своята институционална независимост и отговорност.


На входа на БНБ ни проверяват с метал детектори, прави впечатление изключителната охрана на сградата, но охранителите и персонала са впечатляващо любезни. Единствено сега, по повод 130 годишнината на БНБ, снимането в сградата бе разрешено, с изключение на кабинето на управителя и трезора. Към БНБ функционира музей с редица монети от античността до днес, музеят е достъпен за граждани всеки вторник в определени часове от деня.

В началото на нашата разходка се запознаваме с портретите на всички управители на БНБ от създаването й до днес, включително и първата и еднствена жена-управител - Вела Луканова. Следват посещение на кабинета на управителя и заседателната зала на Управителния съвет.

След това на разположение е монетния музей, където на около 300 кв.м в него са разположени над 3000 експоната, включително и най-старата намерена у нас монета на тракийското племе Дерон от V век пр.н.е. В залата на Управителния съвет на банката са вземани едни от най-важните за страната финансови решения. Следва паричният салон на банката, в който всеки може са закупи юбилейна монета и вечният огън, посветен на загиналите в Балканската и Първата световна война.


Редища презентационни щандове разясняват дейността на кредитния регистър, методите за разпознаване на фалшиви банкноти, периодични издания на БНБ.

БНБ се беше погрижила и за редища атракции за всички посетители. Всеки, който желае, имаше възможност да изсече юбилейна монета, аз също:

На гърба на монетата е изобразен гебра на Република България и надпис: 130 години БНБ:




а на предната част на монетата - сградата на БНБ:




На излизане от сградата всеки посетител получи също юбилеен шоколад с надпис 130 години БНБ и банкнота на предната си част и банкнота от 20 лева, изобразени на задната част на обвивката, както и унищожени български банкноти - емисия след 1999 година.
TwitThis

събота, 11 април 2009 г.

Dany Blog: Криза или не: монопола носи най-големите печалби

Dany Blog: Криза или не: монопола носи най-големите печалби
TwitThis

Криза или не: монопола носи най-големите печалби




България е страната на абсурдите, но и страна, в която могат да се печелят много пари. Още по-лесно се печелят пари, когато си монополист. Бъбгария е демократична държава, но в България има много монополи - БДЖ, БТК, Булгарказ, ЕОН, ЧЕЗ, ЕВН, Топлофикация....

В последните дни се говори за един по-различен монопол: продажба на кафе и хранителни продукти на летище София. Абсурдно е на българско летище чаша кафе да струва 4-5 лева, сок 6 лв, а ако поискаш касова бележка - 8лв.. Искрено се надявам министъра на транспорта Петър Димитров да успее да се пребори с този монопол чрез поставянето на автомати за кафе. Надявам се също, че едно кафе от автомат няма отново да струва 4-5лв.
TwitThis

събота, 4 април 2009 г.

Не яжте вафли



Пиша тази публикация с цел да достигне до възможно повече хора. Публикацията е по повод статия в dir.bg от тази сутрин Откриха отрова в наши вафли По информация на РИОКОЗ вафлите са на голям производител. Лошата новина в случая е, че не се назовава производителяа и марката на отровните вафли. Призовавам всички да спрат да ядат вафли поне до изясняване на случая и/или предоставяне на повече информация.

Отровното вещество, открито във вафлите е меламин, който в големи количества образува камъни в бъбреците. Според специалистите веществото се съдържавъв сухо мляко, внос от Китай.

За пореден път липсата на информация застрашава живота и здравето на много хора и е престъпно да нямаме достъп най-малко до фирмата производител.
TwitThis

сряда, 1 април 2009 г.

Победа




Току що завърши срещата за квалификациите за световно първенство през 2010 година между България и Кипър. България победи убедително Кипър с 2:0, с което запазва шансовете си закласиране. Първият гол бе дело на Ивелин Попов - футболистът, който върна вярата за положително развитие на мача на зрителите. Браво Ивелин, продължавай да ни радваш и занапред.



За пореден път станахме свидетели как успешния тандем Стоилов-Сираков успя да мотивира футболистите на Българския национален отбор и да върне надеждите ни за класиране.



TwitThis
 
Copyright 2009 Dany Blog. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan