сряда, 21 октомври 2009 г.

А ти гледа ли Home?



Днес в Френския Институт се състоя прожекция на филма Home, разкриващ тревожната равносметка от глобалното затопляне. Филма на фреския фотограф и еколог Ян-Артюс Бертран е снимат с широкоъгълен обектив от въздуха. Филма показва уникални места от 54 страни по света и поставя наболели въпроси относно опазването на нашия общ дом - планетата Земя.

Филма може да гледате и в YouTube

Във филма се акцентира върху липсата на вода, изсичането на горите, замърсяването на планетата и други глобални проблеми. Бертранд не оставя на заден план и проблема за глобалната бедност.

Според фактитите във Home 200 милиона бежанци ще напуснат родните си места, за да избягат от нарастващото ниво на световния океан, разширяването на пустините, гладната смърт и липсата на питейна вода.

Бертранд е известен в цял свят и с фотографка изложба "Земята отвисоко", която може да разгледате на сайта му Ян Артус Бертран
TwitThis

петък, 16 октомври 2009 г.

Защо да подкрепим инициативата за адекватно минимално заплащане в Европейския съюз?


С нарастване на световната бедност стават все по актуални въпросите за социалното неравенство и последствията за това. В резултат на тези проблеми Европейската служба за борба с бедността ни призовава да се включим в инициативата за адекватно минимално възнаграждение в Европейския съюз.

Ще сподел с вас моте причини да подкрепя инициативата:

Това е една изключителна възможност за България, тъй като нашата страна е с най-ниско заплащане в Европейския съюз. Редица хора се страхуват, че повишаване на заплащането в България ще отклони инвестициите от страната ни и много хора ще останат без работа. Тази тези не приемам, защото в България има и други привлекателни неща за инвеститорите, освен евтина работна ръка.

Редица хора биха се отказали от възможността са емигрират и биха намерили реализация в България. По - големият брой хора в активна възраст и добри доходи стимулират развитието на родната икономика.


Редица млади хора, решили да търсят реализация в Европейския съюз ще се чувстват оценени в по-голяма степен, получавайки същото или близко заплащане в сравнение с колегите си от други държави.

Растящата безработица в България, както и в другите страни от Европейския съюз стопира възстановяването на икономиките от посредиците на световната финансова криза.

Хората, живеещи в бедност са застрашени от болести от напрежението, с което се борят всеки ден и лошите битови условия, в които живеят.

Хората, живеещи в бедност имат ограничен достъп до социални услуги като образование и здравеопазване.

Хората, живеещи в бедност,нямат възможности за личностно развитие и избор за подобряване на жизнения стандарт.


Според данни на НСИ 34% от българите живеят в бедност. Нека помогнем този факт да се промени.

Призива от сайта adequateincome.eu е следния:

"Съвсем близо до Вашия дом, някой човек прави трудния избор дали да се топли или да се храни, тревожи се за наема, ужасява се да не се почука на вратата, чуди се как от всеки лев да плати два.

Нарастващото заклеймяване на хората, които получават помощи, като мързеливи и окачествяването на социалните помощи като пасивни мерки още повече влошава ситуацията на 79 милиона човека в Европейския съюз, които живеят в бедност и са принудени всеки ден да правят невъзможни избори. Осигуряването на схеми за адекватен минимален доход е основният начин да се промени тази реалност и да се изградят солидни основи за участие в общество, в което всеки има достъп до достоен живот. В ситуацията на нарастваща финансова бъркотия и икономическа несигурност, все повече семейства ще трябва да разчитат на социалното подпомагане като единствен лъч надежда за изграждане на сигурно бъдеще.

Ние, долуподписаните изразяваме нашата тревога във връзка с текущата заплаха към системите за социална защита в Европа. Ние декларираме нашата подкрепа за “признаването на основното право на индивидите за достъп до ресурси и социално подпомагане, достатъчни за да се живее по начин, който е съвместим с човешкото достойнство”, посочено в “Препоръката за активно включване на хората, изключени от трудовия пазар” на Европейската Комисия от 2008. Ние призоваваме за решителни действия за прилагане на тази Препоръка.

През 2009 са изборите за нов Европейски Парламент и назначаването на нова Европейска комисия, а 2010 е Европейската година за борба с бедността и социалното изключване – СЕГА е времето за нова визия и за ангажимент към схемите за адекватен минимален доход, които да гарантират живот в достойнство!
"

source: adequateincome.eu

Можете да подкрепите инициативата в групата на кампанията във Facebook
TwitThis

четвъртък, 15 октомври 2009 г.

Blog Action Day: Как искаш да изглежда домът ти?



Погледни тази снимка. Искаш ли домът ти да изглежда по този начин? Отговори ми честно.

Моят дом е България. Картини като тази виждам всеки ден. Признавам - не са приятни. Проблема обаче не е в това, че моят дом е България. Виждала съм не по-малко боклуци в Франция и Италия.

Едва ли бих могла да променя нещо, но бих искала да те накарам да се замислиш. Би ли искал да живееш заобиколен от боклуци?

Нужно е малко усилие, за да събираш боклука на правилните места. Не гледай какво правят другите, нека промяната започне от теб.

TwitThis

понеделник, 12 октомври 2009 г.

Едно читалище има нужда от книги



Днес прочетох тема в БГ Мама как едно читалище в България е на път да бъде закрито, защото има минимум от книги, които е нужно да има, за да продължи да съществува.

Читалището се намира в село Панаретовци, община Сливен. Няма значение какви ще са книгите, важно е да покрият този минимум.

Ако някой има книги, които би могъл да им предостави може да ги изпраща на следния адрес:

с.Панаретовци-8867 ,Община Сливен
Читалище "Пробуда"
Секретар(библиотекар)-Славяна Пенева


Според жената, която работи в съответното читалище има и други такива в района, които имат нужда от книги, предоставила е следните адреси:

Читалище "Светлина"
с.Николаево-8873
Община Сливен


Читалище "Просвета"
с.Глушник-8879
Община Сливен

Читалище "Изгрев"
с.Глуфишево-8866
Община Сливен

Читалище "Светлина"
с.Самуилово-8865
Община Сливен

Надявам се заедно да успеем да спасим едно българско читалище.
TwitThis

събота, 10 октомври 2009 г.

Почистване на Южен Парк в София

Днес в 11 часа стартира акция за почистване на Южния Парк в София под надслов "Моят зелен град".



Редица млади хора се събраха пред сцената на Южния парк, където получиха тениски, шапки ръкавици, гумени ботуши и други необходими неща за почистване на парка:



Целта на акцията бе да се почистят отпадъците от река Перловска, както и да почитят поляните и детските площадки в парка.



Мотото на кампанията беше: I'm in Action.



Дано има повече доброволци в тези кампании, за да запазим и малкото останала природа в България.
TwitThis

неделя, 4 октомври 2009 г.

Уроци за блогъри - част 3



Снимка: www.masternewmedia.org

Уроци за блогъри - част 3 е вече тук. Още 5 съвета, които всеки блогър може да използва за подобряването на блога си. Ще се радвам и други блогъри да споделят своите идеи, които мога да включа в следващите публикации по темата.

1. Станете известен – звучи лесно, но всъщност не е.

Щом веднъж станете известен обаче, ще имате повече изисквания за темите, по които пишете, както и за самото съдържание на блога ви. Ако не спазвате тензенцията да ставате по-добър с нарастване на вашата популярност, вероятно ще изгубите една част от читателите на блога си. Ще дам пример с Боян Юруков - харесвам блога му, защото е различен, пише по актуални теми и става все по-добър.

Харесвам много и блога на Слави Трайков,защото винаги откривам нещо различно и позитивно, когато чета статиите му.


2.Четете собствения си блог.

Твърде често това се пренебрегва. Вие трябва да сте първия читател на личния ви блог. Винаги, когато имам свободно време чета някои от моите стари публикации. Няма нищо нарцистично в това, напротив, повечето от времето аз не харесвам това, което съм написала, и мисля, че бих могла да го направя много по-добре. Това обаче е полезно, понеже намирайки собствените си грешки, ние по-лесно се учим как да не ги повтаряме.

3. Проверявайте статистиката на посещенията.

Това е важен елемент от развитието на всеки блог. Разбира се, че не е нужно да правите това на всеки 5 минутиВероятно веднъж седмично е достатъчно. Анализирайки статистиката, вие ще намерите връзки между посещенията и съдържанието в блога.

4. Създайте си Close Group от блогъри.

Включете блогъри, които имат същите интереси, работите в една и съща сфера или пишете в една и съща ниша. Бъдете внимателни, когато ги избирате и бъдете сигурни, че те са хора, на които можете да разчитате. Тези групи са много полезни за обмен на информация, получава се информация за предстоящи събития, също не е изключено в бъдеще да работите с тези хора.

5. Пишете постове, които отговарят на вашите навици и познания.

Не пишете дълги статии, ако нямате много информация по дадена тема. Не го правете и само защото успешните блогъри пишат къси или дълги статии. Нека вашите статии бъдат уникални, защото са ваши и вие сте избрали начина, по който те изглеждат.
TwitThis
 
Copyright 2009 Dany Blog. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan