неделя, 22 ноември 2009 г.

Уелкъм ин Разлог

Как ви звучи това заглавие? Познато - да, изписано с български букви - хмм, има нещо сбъркано според мен. Дали само аз мисля така обаче.

Днес ще ви разкажа за Разлог. Защо точно Разлог? И защо днес?



Снимка: Кирил Капустин


Този пост няма връзка с провеждащите си днес избори в Разлог, а с интересни табели, които можете да видите в този град.


Разлог е град в Югозападна България. Той се намира в Област Благоевград и е в близост до град Банско. Градът е административен център на община Разлог. До 1925 г. градът носи името Мехомия, след което е кръстен на котловината Разлог, в която се намира.

Миналата седмица бяхме с колеги в Разлог. Градът е красив и спокоен, но доста се смяхме на една табела в града, очевидно поставена от общината:




Както се вижда от съответната табела става ясно, че това е front office-а на информационния център на общината. Въпросът е защо тази табела изглежда по този начин? Ако общината иска да даде яснота за местонахождението на front office-а на повече от един език, би следвало да изпише съответната дума на български и английски. Написана по този начин въпросната табела едва ли би ориентирала англо-говорящ човек или по-възрастните граждани на общината.

Не зная кой ще е новия кмет на Разлог, но искрено се надявам да поправи това безумие.
TwitThis

четвъртък, 12 ноември 2009 г.

Как отслабнах за 30 дни...


Вие виждали ли сте подобни книги?

Колко богати са днес хората, който спечелиха от вашите проблеми?

Всеки ден неволно попадам на статии и реклами за светкавично и безвредно отслабване за 1 или две седмици или един месец. Знаем ли всъщност какво си причиняваме и защо го правим?

Ако разгледате пресата или сайтове в интернет ще установите, че отслабването не е никак трудно, възможно е само с кратка диета или пиене на „вълшебни хапчета”.

Ако това беше истина, нямаше толкова много хора да страдат от наднормено тегло и последствията, които то води след себе си.

Диетите не са вредни ако са разработени лично за вас, а не ползвате определен модел на хранене. Диетата може да даде резултат само ако е съобразена с личните нужди на важия организъм и след проведени медицински изследвания.

Ето какво ни обещават някой от най-популярните диети:



Диета на Д-р Робърт Аткинс – наподобява много диетата на Пиер Дюкан. Диетата се състои от 4 етапа, през които се приемат различни количества въглехидрати. Създателя на диетата е издал и книга, която се радва на популярност.

Проблемът на тази диета е, че е вредна за бъбреците и сърцето, но това е факт, който не е известен на много от хората, подлагащи се на тези мъчения.


Диета на Пиер Дюкан – Диетата има 4 фази. През тях организма се подлага на различни видове стрес, набляга се на приема на протеини, като според Пиер Дюкан се избягва йо-йо ефекта, понеже организма привиква към нов начин на хранене.

Рисковете на тази диета също са много – може да предицвика главно бъбречни и сърдечни проблеми.



Лунна диета: - Лунната диета се основава изцяло върху приемането на течности: сокове от от зеленчуци и плодове, чайове ( към тях може да се добави и 1 ч.л. мед и лимон), минерална вода.Приемат се само течности, без алкохол. За 24 часа течностите минават през тялото .

След тази диета не е ясно дали и с колко ще отслабнете, но ако лишите организма си от храна за 24 часа е най-вероятно да получите главоболие, сърцебиете, виене на свят и дори припадък.


Диета Окинава - Основните принципи в диетата са да се консумира супа и да се пие зелен чай всеки ден. На пръв поглед нищо лошо, но колко от вас знаят, че зеления чай води до проблеми в храносмилателната система, които могат да имат пагубен ефект.


Бързо отслабване с фитнес – тренирайте 7 дни и ще отслабнете с XX килограма за две седмици – това е съвет на фитнес инструктор в български форум, който публикува програма за тренировки на начинаещ читател, при която се тренира всеки ден през този период. Дали ще отслабне читателя е трудно да се каже, но единственото, което е сигурно, че след тези 2 седмици ще е претренирел или получил травма от неправилните съвети.



Лечебен глад – общата идея на тази диета е да не се яде т.е да се ядат минимални количества храна на ден. Методът е на Лидия Ковачева, която има издадени книги, в които описва колко здравословен е този начин на живот.

Не бих казала, чето зачин на хранене или по-точно глад е здравословен, понеже хората лесно губят имунитет след него и са налице редица заболявания след края на курсовете на гладуване. Авторката, както и д-р Емилова използват лечебния глад освен за привидна загуба на тегло, така и на лесното манипулиране на клиентите си след подобни курсове. Губейки своите сили вие сте способни да бъдете манипулирани по-лесно, отколкото можете да си представяте – не бяхте се замисляли, нали?



Обеци и гривни за отслабване – все още се чудя как толкова хора вярват, че с носенето на гривна могат да отслабнат. Едва след като закупят гривните установяват, че са били измамени и такъв начин за повлияване на теглото не съществува.

Иглотерапия – възможно е тази терапия да повлияе при наднормено тегло, но едва ли само с иглотерапия е възможно.



Отслабване с хипноза – Наскоро видях книгата „Аз мога да те накарам да отслабнеш” на Пол Маккена. Книгата съдържа и CD с хипноза, методът е с над 70 % успеваемост. Възможно е методът да дава резултат, но преди да се подложите на подобна хипноза е добре да знаете какво всъщност се случва с вас. Чрез хипнозата друг човек може да ви повлияе дори от разстояние, като е възможно вие никога да не разберете това. Самия факт, че ви хипнотизират и след това не излизате от хипнозата, е методът, който е много опасен и неволно може да ви превърне в жертва на други хора.



Суплементарна индустрия - днес навсякъде се продават хранителни добавки, които гарантират видима загуба на тегло за 7,14,30 дни. Суплементарната индустрия се опитва да ви убеди, че всеки друг метод за отслабване не води до резултат и само „вълшебната” добавка ще ви спаси от излишните килограми. Аз ви гарантирам само едно - с една добавка не стават чудеса, колкото и обещаваща да е тя. Някой добавки имат своето място при системно трениране, но голямата заблуда е, че те са напълно безвредни. Суплементарната индустрия е нова и не са изследвани всички възможни последствия, които могат да последват от приема им. Някой от тези добавки съдържат съставки, които могат да доведат до лош край при неправилен прием. Добавките имат и друг недостатък – често водят до пристрастяване.



Каквото и да решите да ползвате за борба с наднорменото тегло – първо помислете. Работете с професионалисти, а не с хора или индустрии, които търсят единствено печалба от вашия проблем, защото здравето е по-важно от 2 -3 сантиметра по-малко.



TwitThis

неделя, 8 ноември 2009 г.

Ще има ли нова газова криза?


Снимка:zimbio.com

С настъпването на зимния сезон един наболял проблем се завръща с пълна сила в България. Чака ли ни нова газова криза? Ще се повтори ли миналогодишния кошмар? Ще се справим ли този път?

Какво се случи през януари тази година?
Неочаквано за всички на 7 януари 2009 без предупреждение Украйна прекрати транзита на природен газ през България.
Топлофикациите в страната бяха принудени да преминат на работа с мазут, а те самите се оказаха без налични достатъчни количества дори и за седмица. В резултат на използването на мазут, много градове в страната станаха жертва на замърсяване на въздуха. С 30 % се увеличават вредните емисии при изгарянето на мазут в сравнение с природния газ. Така може да се окаже, че ако топлофикациите работят на мазут един месец, на следващия ще трябва да спрат работа, тъй като в противен случай ще трябва да си купуват квоти емисии.

Избора е труден – топло или чист въздух.

Редица предприятия бяха принудени да спрат работа, в резултат на което редица хора останаха без работа през зимния сезон.


"Това е безпрецедентен случай в историята на България, защото досега никога не е имало пълно спиране на подаването на газ"– каза тогавашния заместник -министър на икономиката Явор Куюмджиев.


По същото време когато всички се питаха кога ще свърши газовата криза, бившия шеф на Булгаргаз Васил Филипов посочи интересни факти в предаването „На 4 очи”:

Една от причините за спирането на доставките е, че добивът в Русия непрекъснато намалява, а консумацията там се е увеличила заради климатичните промени. Ресурсите се изчерпват и затова за нас не стига газ.


Истина ли е, че глобалното застудяване в Русия е довело до увеличено потребление на природен газ? Изчерпани ли са запасите на Украйна? Защо никой не повярва на Васил Филипов, че проблемите с доставките на природен газ не са приключили?


Васил Филипов определи като грешка и на миналите български правителства това, че са отказвали да свържат българката газопреносна мрежа с румънската.Единственият шанс за България, според него, е да бъде получен газ обратно по тръбите от Турция. Филипов посъветва българските управници да започнат преговори с турската страна за доставки на газ, който южната ни съседка получава от „Син поток”, от Иран и от други източници извън Русия. (На 4 очи.)





Днес , няколко месеца по-късно осново се говори за предстояща газова криза.

Газова криза ще има, това е лошата новина, с просто око се вижда, че Русия изпада в затруднение да добива и да транспортира газ към потребителите и трудно ще изпълнява задълженията си към Европа, каза пред Нова Телевизия Васил Филипов през месец август 2009.

Васил Филипов отново беше гост в предаването „На 4 очи” по повод слуховете за нова газова криза. Той предупреди за нова опасност, но и този път политиците на чуват неговите предупреждения:

Руският премиер Путин вече каза, че газова криза ще има, коментира той в предаването. Той припомни, че още минала зима е споменал, че България трябва да намери сигурна връзка за газова доставка, но такава не се е намерила и до момента.


Очевидно малко политици се замислят сериозно за последиците от една нова газова криза за България. Този път те могат да са доста по-тежки,кризата – неконтолируема.
TwitThis
 
Copyright 2009 Dany Blog. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan