сряда, 20 януари 2010 г.

Кристалина Георгиева ще замести Румяна Желева



Кристалина Георгиева е новия кандидат за еврокомисар, който ще замести кандидатурата на Румяна Желева. Изслушването на Клисталина Георгиева се очаква да се проведе в началото на месец февруари. Искрено се надявам този път българската кандидатура да бъде успешна.

Как се стигна до тук?


Снимка: neweurope.eu

Умишлено се въздържах от коментари по представянето на Румяна Желева през изминалата седмица. Убедих се колко много обичаме скандалите и "мръсните номера" в България. Неочаквано за никого всички се обърнаха срещу Румяна Желева без дори да се замислят какво породи този скандал, инсцениран от Либералите и Зелените.

Никой не се замисли каква е причината Антония Първанова да отправя нападки по този начин към кандидат от собствената си страна. Неведнъж сме ставали свидетели на какво е способна Антония Първанова за да постигне целите си. Някой действия обаче прекрачват всички разумни граници. Подложен на този инсцениран скандал, всеки един кандидат би направил грешки в представянето си и едва ли това е правилния начин да се тестват психологическите качества на кандидата.


Въпреки очевидната подкрепа от всички за новия кандидат за еврокомисар - Кристалина Георгиева, не бих се учудила ако противниците на ГЕРБ намерят повод за нов скандал. Ако това се случи, скоро ЕС може горчиво да съжалява за присъединяването на България.

Коя е Кристалина Георгиева?

В момента Кристалина Георгиева е вицепрезидент на Световната Банка.

Георгиева заема първата си длъжност в Световната банка през 1993 г. като експерт по опазване на околната среда в Европа и Централна Азия. Георгиева е доктор по икономика и е специализирала в САЩ и Великобритания. През 2008 г. президентът на Световната банка Робърт Зелик лично я номинира за вицепрезидент по екологията и устойчивото развитие и оттагава тя е е единствената източноевропейка на толкова висок пост. След убедителната победа на ГЕРБ тя отхвърли предложения й пост на финансов министър с аргумента, че иска да продължи да изпълнява задълженията й в Световната банка - АП.
Чуждите медии определят кандидатурата на Кристалина Георгиева като много силна.
Тя ежегодно управлява проекти на стойност в Европа и Азия. Дългогодишния и опит като икономист по околната среда предполага, че Кристалина Георгиева би отговорила на изискванията на ЕП.
TwitThis
 
Copyright 2009 Dany Blog. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan