неделя, 28 февруари 2010 г.

Мартеница



По стара българска традиция, на 1 Март всички българи носят мартеница. Това е една стара традиция, която често е странна за хората от другите държави. За тях мартеницата е по-скоро красива гривна.

Каква е легендата?

Има няколко легенди за възникване на традицията, но може би най-популярната от тях е, че когато хан Аспарух побеждава Византийските войници, той написва писмо за победата си и го връзва за крака на една птица с бял конец. Докато лети обаче, птицата била забелязана от византийски войници, които стреляли по нея и я ранили. Въпреки че била ранена, тя пристигнала успешно в българския лагер и донесла вестта за победата, но белият конец вече бил отчасти червен от кръвта от раната.


Защо носим мартеници?



За съвременния българин мартеницата е преди всичко традиция и символично пожелание за здраве и късмет.

Бялата вълна в мартеницата предвещавала дълъг живот, а червената - здраве и сила.

Мартеницата е и своеобразен амулет срещу злите сили и окичването с мартеница е един магически ритуален акт: те пазят къщата, да не влезе в нея злото, болести и немотия. Според преданието, дошло от древността, те носят здраве, щастие и дълголетие.

Как изглеждат мартениците днес?

Безспорно, днес мартениците могат да се срещнат в редица форми, които са интересни деца и възрастни. От традиционните Пижо и Пенда, през гривни с голямо разнообразие от фигури до анимационни герои и актьори от сериали.

Несъмнено това е традиция, която създава приятни емоции всяка година. Дано пожеланията за здраве и късмет да достигнат до всички нас, които носим мартеница през този месец.
TwitThis

петък, 19 февруари 2010 г.

Не ми пречи...да имам избор




След бурните дебати за ГМО в България, все повече хора започнаха да се замислят за правата си. В желанието си да живеем в един по-чист свят, бяхме обнадеждени от промените в закона, които забраняват тютюнопушенето на обществени места.

В много европейски държави съществува пълна забрана за тютюнопушене в барове, дискотеки, кафета и много други обществени места.

В САЩ мерките дори са по-строги - там е забранено да се пуши и в жилищни блокове.

Какво се случва в България?

Преди няколко години собствениците на заведения бяха длъжни да осигурят зони за пушачи и непушачи , като се осигури добра вентилация и в двете помещения. Факт е обаче, че това разделение не даде резултат и въпреки отделните зони в заведенията, цигарения дим достига и до непушачите.


Обнадеждени от бъдещите промени, активни пушачи направиха опити да спрат цигарите и засега се справят успешно.Днес те също са неприятно изненадани от реакциите по отмяна на предстоящите промени.



Защо не искаме да бъдем пасивни пушачи?

Редица изследвания показват, че пасивните пушачи страдат от заболявания, характерни за пушачите. В редица случаи тези хора са по-застрашени от самите пушачи. Над 60% от децата са пасивни пушачи, което води до сериозни рискове за тяхното здраве. Децата на пушачите често страдат от астма, бронхит, конюктивит.

Тютюнопушенето ежегодно убива повече хора, отколкото най-страшните болести на човечеството.

Аз направих своя избор - аз не пуша и не искам да бъда пасивен пушач. Искам да ухая на парфюм, а не на цигарен дим. Искам да съхраня здравето си, а не да страдам, заради твоите зависимости.

Не ми пречи...да имам избор!
TwitThis

вторник, 9 февруари 2010 г.

Коя е най-добрата песен за Евровизия?

На 7 февруари Миро представи петте песни, които се борят за участие на Евровизия. Тази година БНТ реши, че няма да гласуваме за изпълнител, а единствено за песен. Решението Миро да представя България на Евровизия бе очаквано след редица скалали около българското участие през миналата година.

Ето и петте песни, които ще се борят за участие:

Eagle - песента е на английски език, което преполага, че повече зрители и слушатели биха я разбрали. Песента е в ритъм 7/8, което се хареса на доста хора чули песента. Припева и интересен и се помни лесно:



Моят поглед в теб - песен в типичен за Д2 стил. Това, което направи впечатлениее, че Миро и Д2 работят добре заедно.




Twist and Tango - песента е в латино стил на английски, запомня се лесно.




Остани - хубава балада, добре изпълнена от Миро.



Ангел си ти - хитово денс парче, което Миро сам е написал, определено създава настроение:





Песните, които ми харесаха от първо слушане са Esgle и Ангел си ти. Помогнете да Миро да изпее песен, която лично той харесва. По този начин ще помогнем за по-доброто му представяне.
TwitThis
 
Copyright 2009 Dany Blog. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan