петък, 12 март 2010 г.

Където мине номера


Правителството отчаяно се опитва да събира пари. Това явно е акция - "Пари няма - действайте". Въпреки икономическата криза в страната и тежките условия на живот на много българи, загубили работата си през последната година, правителството се опитва да утежни живота на всички българи. Увеличение на здравнатата вноска с 2%, повишаване на плоския данък с 2%, предложенията за двойно осигуряване на управителите на фирми, увеличение на тока, водата и парното, увеличение цените на новите лични документи, превръщане на столицата в платени зони за паркиране, увеличение цените на картите за градски транспорт, а сега - облагане на пенсиите на работещи пенсионери. Вероятно е добре директора на НАП да се запознае лично отблизо с условията на живот на пенсионерите в България - онези същите условия, които ги принуждават да работят дори и тогава, когато пенсионерите в други държави се радват на безгрижен и спокоен живот. С високите си пенсии те едва покриват лекарствата, които ползват ежедневно, а за да си осигурят храна и плащане на сметки, са принудени да работят, ако си намерят работа. Освен това като работещи пенсионери, те също плащат данъци върху заплатите си.

Всяко едно от тези предложения води до протести, петиции, и масово недоволство. Когато се зададе обаче голям протест, някой от предложенията се отменят. Вероятно сега се търси този слой от обществото, който няма да протестира и без много шум ще плаща по-високи данъци, такси и осигуровки.
TwitThis

вторник, 2 март 2010 г.

5 разлики между България и Гърция




В последните месеци много се говори за Гърция. В Гърция има криза, има проблеми и Европейския съюз обръща сериозно внимание на случващото се в южната ни съседка. Какво се случва в България, тук също има криза, не по-малко сериозна, но разликата е в манталитета ни, заради който никой няма да ни обърне внимание.

Днес ще напиша 5 причини, поради които това няма да се случи:

Първо: Когато в Гърция се заговори за увеличаване на пенсионната възраст с 2 години и замразяване на заплати и пенсии, гърците веднага излязоха на протести. Те винаги защитават интересите си и изискват това от политиците, които са избрали. Синдикатите защитиха работещите, както са го правили винаги. По тази причина никой в Гърция не работи в неделя. Дали това някога ще се случи в България? - силно се съмнявам.

Второ: Когато в Гърция убиват деца, гърците протестират и настояват за сурови наказания. Когато в България убият човек, това е медийна сензация.

Трето: Когато в Гърция се говори за ГМО, гърците не допускат дори споменаването им в страната. В Гърция храната е издигната в култ, което е и една от успешните им стратегии за развитие на туризма.

четвърто: Когато земеделците бяха потърпевши от политиката на Гърция, те блокираха граници, правиха протести и ЕС обърна внимание на проблема. Българското земеделие бавно и мъчително умира, но в България очевидно никой не се интересува от него.

Пето: Гърците знаят как се прави бизнес - особено в туризма. Гърците рекламират туризма си - убедих се в това при няколко посещения в страната, както и на изложението SPA миналата седмица. Клиента е важен за гърците, докато българските туристи в България са натрапници, незаслужаващи внимание.

Мога още много да пиша по темата, но ще спра до тук. Ще напиша една "история", каято прочетох във Facebook преди няколко дни:

Лети Световната икономическа криза над Америка, поглежда надолу и си казва:- "Ооо,добре съм се справила!". Отива към Европа, поглежда Англия, Франция, Германия и се поздравява:- "Ааа и тук добре съм се справила!". Поглежда, обаче, България и си казва:- "Ха,тук са се справили и без мен!?"
TwitThis
 
Copyright 2009 Dany Blog. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan