сряда, 29 април 2009 г.

3 -месечно отчитане на тока - или как ни изнудва ЧЕЗ

Не мина доста време откакто писах в блога си за предвиждания данък на потребения ток, отново имам повод за недоволство относно работата на ЧЕЗ.
Днес видях изравнителната си сметка за ток и останах доста изненадана от сумата, която според ЧЕЗ трябва да заплатя - сметка, 3 пъти по-висока от предходните две. Държа на отбележа, че плащаните междинни суми също не са малки и според мен сумата на последната ми фактура не е оправдана. След като разгредах подробно последните фактури от януари до сега останах меко казано изненадана. Оказва се, че 3-месечното отчитане на тока не е съвсем 3-месечно, а реално е за по-дълъг период. Всеки, който все още не си е проверил сметката, съветвам да го направи тук. Интересно е какво ЧЕЗ разбира под понятието 1 месец: един календарен месец или 30 дни. Предишното ми отчитане на тока е с крайна дата 16.01.2009, а новия период на отчитане е 17.01.2009-13.04.2009г. Пояснявам, че за календарен месец се счита периода от 1 до 31 число на съответния месец, а това което ЧЕЗ отчита са си 90 дни, но не и реални 3 месеца. Ако приемем, че под месец се разбира календарен месец, тогава следва, че ЧЕЗ прави отчитане за 4 месеца, което е нарушение на действащия в момента закон за отчитане на електрическата енергия. Ето какво пише в сайта на ЧЕЗ:

Какво представлява тримесечното отчитане на електромерите?

Тримесечното отчитане представлява начин на отчитане на електромерите, при който консумацията на електроенергията се отчита веднъж на три месеца.

Източник: ЧЕЗ


Ако имаме 3 календарни месеца, би следвало електроенергията в случая да се отчита за периода да се отчита 17.01.2009-31.03.2009. В сайта на ЧЕЗ липсва инфорчация какво се разбира под понятието месец.

Как се отчита електрическата енергия?

Отчетникът във Вашия район отчита показанията на електромера Ви веднъж на три месеца.

Източник: ЧЕЗ


Тук отново има неиззяснено понятие 3-месеца, което според мен са си 4 календарни месеца.Как се заплаща електрическата енергия?

Заплащането на електроенергията става всеки месец. /В случай, че заявите нулеви или са ви изчислени такива месечни вноски, плащането се извършва веднъж на три месеца/

За първите два месеца се формират две равни месечни сметки съобразени с индивидуалното потребление и сезонността.

Източник: ЧЕЗ


Друг проблем е плащането на сметките. Реално след като ЧЕЗ прави 3 - месечно отчитане, защо не е възможно гражданите да плащат задълженията си на равни 3-месечни вноски?


Освен това в сайта на ЧЕЗ липсва информация по какъв начин се изчисляват прогнозните сметки за ток.TwitThis
 
Copyright 2009 Dany Blog. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan