вторник, 15 септември 2009 г.

Данъци и блогъри

Преди месец реших да направя изследване относно наскоро дискутираната тема за данъчно облагане на блогърите в България. Реших да започна с анкета в блога: Трябва ли блогърите в България да плащат данъци?. Резултатите от анкетата са следните:




48% от читателите на блога ми са отговорили, че блогърите не трябва да плащат данъци. Моето лично мнение е, че блогърите не дължат данъци или поне дотогава, докато не се посочат точни и ясни изисквания кои блогъри извършват стопанска дейност, както и какви данъчни облекчения могат да ползват.

Учудващ е за мен процентът на отговорилите, че блогърите трябва да се облагат с данъци – 36%. Надявам се, че читателите, посочили този отговор биха дали ясна обосновка за отговорите си. 12% от читателите отговарят «за първи път чувам за това» , което мога да тълкувам по много начини. Не липсват и отговори «нямам мнение». За мен е странен фактът, че някой избира тази опция. Както един мой колега-блогър скоро написа статия – глупаво е да нямаш мнение.

Въпреки категоричното ми мнение против становището на НАП за данъчно облагане на блогърите, както и регистрацията им по БУЛСТАТ, реших да направя интервю с човек, работещ от дълги години в областта на данъчното облагане. Първоначално получих положителен отговор, но след това вероятно въпросите ми притесниха експерта. Моята цел бе да видя различна от моята гледна точка, която би могла да ми даде някой от търсените отговори. Когато експертите мълчат – блогърите говорят. След отказа му експерта, реших да задам същите въпроси на колега – блогър.


Мариян Томов е блогър. Открих неговия блог Общество и Медии случайно, но признавам – бях приятно изненадана от статиите му в областта на медиите и PR-а. Мариян прие поканата ми да говори по неудобните за експертите въпроси.


1. Стопанска дейност ли е писането в блог?


Ако освен разходи (за интернет абонамент, домейн, хостинг) блогърът има и приходи, дейността му е стопанска.


2. Прави ли разлика НАП между личен и комерсиален блог?

Със сигурност прави. Единственият начин обаче, да се засече дали един блогър има доходи от сайта си е, ако той е сключил граждански договор или е издал фактура на рекламодател. Голям процент от блогърите се подписват с псевдоним, а дори тези, които се представят с истинското си име и дават координати за връзка, може въобще да не живеят в България, а да пишат от Австрия или Канада например. НАП няма как да проследи дали и по какъв начин тези пари стигат до него и да ги обложи с данък.
Ето защо, в случай че доброволно не желаете да се осигурявате от блога си, Агенцията по приходите не би инвестирала ресурс в подобно скъпо и предварително обречено на неуспех начинание.


3. Задължителна ли е регистрацията на блогърите в Регистър БУЛСТАТ?



В Чл. 3. (1) от Закона за регистър БУЛСТАТ са посочени кои лица трябва да се впишат в него:
В т. 9 е регламентирано, че на вписване подлежат и „физическите лица, упражняващи свободна професия или занаятчийска дейност;
В масовият случай всеки сам си прави сайт, сам го поддържа евентуално лично получава доходи от Google. Т.е. всеки работи за свой риск и за своя сметка. Това е достатъчното основание да се приеме, че е налице задължение за задължително самоосигуряване, от където идва и затормозяващото изискване всеки блогър да се регистрира в Регистър БУЛСТАТ.


4. Дължат ли се данъци за блог, необвързан с основната дейност на блогърите?

Ако лицето се осигурява по силата на друг договор и дейност, то не е задължено да прави вноски и за тази си дейност. Такова е и становището на НАП.

5. Налагането на регистрация в НАП ще ограничи ли дейността на блогърите в България?

Налагането на санкции на торент сайтовете ограничи ли тяхната дейност? Няма как това да се случи и с блоговете.

6. Имате ли информация относно данъчните практики за блогърите в други държави?

Нямам.

7. Каква е личната Ви позиция относно данъчното облагане на блогърите?

Усилията на правителството ни в борбата срещу сивия сектор могат да се окажат само добри намерения. Особено ако наркодилърите и трафикантите се усетят, че е по-добре да затворят досегашните си кепенца чрез които перат пари. Могат спокойно да си създадат блог, да се облагат или по-скоро облажват от него, да го регистрират напълно легално в БУЛСТАТ. На сайта ще публикуват затворнически рап и ще печелят от тоновете фективна реклама на страницата си. Така хем ще са легални, хем ще са си осигурили финансово старините.
От друга страна е убийствено да имаш приходи от 20 лв. на месец от реклама и да плащаш годишен данък 100 лв. например. Това пък е безумието на т.нар. плосък данък. Ето защо, преди да се задължават блогърите да се осигуряват, държавата трябва да създаде благоприятни условия за тях самите, съобразени с финансовата криза. Не да прибързва да прибира пари от всевъзможни данъци и такси.
TwitThis
 
Copyright 2009 Dany Blog. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan