понеделник, 18 януари 2010 г.

Стряскащи нива на безработица в България


От началото на 2010 година Агенцията по заетостта в България отчита сероизни нива на безработица в цялата страна. От началото на годината редица фирми масово намаляват броя на персонала си. Някой от компаниите не съкращават служителите си, а ги принуждават да напуснат работа по взаимно съгласие. Всички хора, загубили работата си споделят едни и същи неща - всеки ден кандидатстват за различни обяви, но не получават покани за интервю. Друг проблем настъпва с това, че редица фирми, възползвайки се от страха на хората, драстично свалят заплатите, дори и в добре развиващи се сектори като IT индустрията.

Всички лица, загубили работата си, имат право на обезщетение за определен период от време, в зависимост от член на Кодекса на треда, по който са освободени от работа. Всеки ден Бюрата по труда и НОИ регистрират редица лица, загубили работата си.

При тези факти следват и редица въпроси като : ще издържи ли социалната ни система?

Според мен в България кризата тепърва ще всеме своите жертви. Редица професионалисти губят работа, а длъжностите им се заемат от нискоквалифицирани кадри, готови да работят за по-ниско заплащане. Според някой от прогнозите до края на 2010 година всеки пети българин ще е безработен. Според прогнозите на БСК, България ще достигне дъното на икономическата криза през второто тримесечие на тази година, но не е ясно кога ще се оттласне от него.
TwitThis

1 коментара:

Анонимен каза...

Ако е само до тогава, добре, но се опасявам, че кризата в България ще трае още няколко години.

 
Copyright 2009 Dany Blog. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan