петък, 19 февруари 2010 г.

Не ми пречи...да имам избор
След бурните дебати за ГМО в България, все повече хора започнаха да се замислят за правата си. В желанието си да живеем в един по-чист свят, бяхме обнадеждени от промените в закона, които забраняват тютюнопушенето на обществени места.

В много европейски държави съществува пълна забрана за тютюнопушене в барове, дискотеки, кафета и много други обществени места.

В САЩ мерките дори са по-строги - там е забранено да се пуши и в жилищни блокове.

Какво се случва в България?

Преди няколко години собствениците на заведения бяха длъжни да осигурят зони за пушачи и непушачи , като се осигури добра вентилация и в двете помещения. Факт е обаче, че това разделение не даде резултат и въпреки отделните зони в заведенията, цигарения дим достига и до непушачите.


Обнадеждени от бъдещите промени, активни пушачи направиха опити да спрат цигарите и засега се справят успешно.Днес те също са неприятно изненадани от реакциите по отмяна на предстоящите промени.Защо не искаме да бъдем пасивни пушачи?

Редица изследвания показват, че пасивните пушачи страдат от заболявания, характерни за пушачите. В редица случаи тези хора са по-застрашени от самите пушачи. Над 60% от децата са пасивни пушачи, което води до сериозни рискове за тяхното здраве. Децата на пушачите често страдат от астма, бронхит, конюктивит.

Тютюнопушенето ежегодно убива повече хора, отколкото най-страшните болести на човечеството.

Аз направих своя избор - аз не пуша и не искам да бъда пасивен пушач. Искам да ухая на парфюм, а не на цигарен дим. Искам да съхраня здравето си, а не да страдам, заради твоите зависимости.

Не ми пречи...да имам избор!
TwitThis
 
Copyright 2009 Dany Blog. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan