вторник, 2 март 2010 г.

5 разлики между България и Гърция




В последните месеци много се говори за Гърция. В Гърция има криза, има проблеми и Европейския съюз обръща сериозно внимание на случващото се в южната ни съседка. Какво се случва в България, тук също има криза, не по-малко сериозна, но разликата е в манталитета ни, заради който никой няма да ни обърне внимание.

Днес ще напиша 5 причини, поради които това няма да се случи:

Първо: Когато в Гърция се заговори за увеличаване на пенсионната възраст с 2 години и замразяване на заплати и пенсии, гърците веднага излязоха на протести. Те винаги защитават интересите си и изискват това от политиците, които са избрали. Синдикатите защитиха работещите, както са го правили винаги. По тази причина никой в Гърция не работи в неделя. Дали това някога ще се случи в България? - силно се съмнявам.

Второ: Когато в Гърция убиват деца, гърците протестират и настояват за сурови наказания. Когато в България убият човек, това е медийна сензация.

Трето: Когато в Гърция се говори за ГМО, гърците не допускат дори споменаването им в страната. В Гърция храната е издигната в култ, което е и една от успешните им стратегии за развитие на туризма.

четвърто: Когато земеделците бяха потърпевши от политиката на Гърция, те блокираха граници, правиха протести и ЕС обърна внимание на проблема. Българското земеделие бавно и мъчително умира, но в България очевидно никой не се интересува от него.

Пето: Гърците знаят как се прави бизнес - особено в туризма. Гърците рекламират туризма си - убедих се в това при няколко посещения в страната, както и на изложението SPA миналата седмица. Клиента е важен за гърците, докато българските туристи в България са натрапници, незаслужаващи внимание.

Мога още много да пиша по темата, но ще спра до тук. Ще напиша една "история", каято прочетох във Facebook преди няколко дни:

Лети Световната икономическа криза над Америка, поглежда надолу и си казва:- "Ооо,добре съм се справила!". Отива към Европа, поглежда Англия, Франция, Германия и се поздравява:- "Ааа и тук добре съм се справила!". Поглежда, обаче, България и си казва:- "Ха,тук са се справили и без мен!?"
TwitThis

5 коментара:

Longanlon каза...

To хубаво дето си направил съпоставка, но долавям че смяташ за правилно гръцкото правителство да удовлетвори исканията на стачкуващите... Което ми е непонятно, защото исканията са леко безумни.

Синдикатите защитили стачкуващите?!? Стачкуващите са държавните служители, които протестират срещу махането на тлъстите премии, с които са свикнали.

Българското земеделие било на дъното? Ами на дъното е, щото това е резултатът от 20 г. държавни регулации и субсидии.

Протестите срещу намаляване на държавните разходи са идиотщина, защото именно раздутите държавни разхди вкараха Гърция в 18% бюджетен дефицит, който именно работещите трябва да изплащат сега...

Анонимен каза...

апостров към Longalon,
Ха какъв неоконсервативен коментар. Това са тези, които съсипаха света на последък. Гражданите не са длъжни да се съобразяват с всякакви икономически глупости при защита на правата си. Протестирайки гражаните помагат на политиците да изберат нивот на обществената тръимост на болезвените мерки. Гърците са прави и го правят възможно най-демократично. Ние сме селяни и си траем. Ноеконсерваторите са анантемосани и трябва да си трая години наред заради антихуманната си идеология

Анонимен каза...

Просто не мога да си представя, че има хора които се възхищават на гърците. Гърция е страна, която използува бюджета на ЕС по начин който засяга всички страни-членки (включително и България). Това го прави с лъжливи статистически сведения в течение на години. Благодарение на това Гърция подържа много по-висок стандард, отколкото позволява нейната икономика- т.е. харчи много повече отколкото има приходи. Естествено нормално е хората протестират защото им взимат кокала, който с нищо не са заслужили, от устата им и рябва да си затегнат коланите.
Не мога да разбера защо трябва да се прави сравнение с България която беше с напълно фалирала икономика и сега прави опити да се отлепи.
Огроманата разлика е че гърците имаха възможност да смуче от ЕС (в течение на много години), докато България не е имала (и няма) такава възможност. България за щастие няма възможност да печата пари (поради валутния борд). Видяхме какво стана при Виденов когато се опита да си оправя стандарта с печатане на пари.

Longanlon каза...

"Гражданите не са длъжни да се съобразяват с всякакви икономически глупости при защита на правата си."

Там е работата, че "икономическите глупости" са тези, които осигуряват благата в една държава - а това да искаш блага без да си ги изработил не е никакво "право". Правата са негавитни (имаш право някой да не ти прави нещо), а не позитивни (някой да ти дава нещо). Не можеш да имаш "право" над труда на друг човек, независимо дали наричаш това "социална справедливост" или просто рекет.

Пък и за твое съжаление се налага да ти кажа, че консерватизмът е анатемосан само в главите на такива като теб - иначе в САЩ и Европа се възражда, което личи от изборите за европейски парламент и политическите настроения след първата година на Обама :)

Dany каза...

@Longanlon - това е моето мнение и затова съм направила съответната съпоставка от моя гледна точка.
Мнението ми по въпроса е различно от твоето, но въпреки това го уважавам.

Всеки път обаче се заричам да не публикувам анонимни коментари и се чудя защо все още го правя. Въпреки това мисля да спра. Които има мнение, нека застане зад име или профил и е добре дошъл да коментира в блога.

 
Copyright 2009 Dany Blog. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan