неделя, 12 април 2009 г.

130 години БНБ ден на отворените врати

На 11 и 12 април БНБ организира ден на отворените врати по случай 130 годишнината от създаването на банката. Това е първото за рода си събитие, което за мое щастие имах възможност да посетя днес. Часът е 11:10, преди минути излязох от храм паметника Александър Невски и се отправям към сградата на БНБ. Признавам си, че не зная какво ме очаква там. Никога досега не бях влизала в БНБ. Пред входа има много хора, спокойно чакащи да бъдат поканени в сградата.



При приближаване на входа на Българска Народна Банка ни разделят на групи, като всяка от групите има гид. Подробно ни се обяснява какъв е реда за разглеждане в БНБ и интересни факти от историята на банката. Признавам си, че от БНБ се бяха погрижили времето, изкарано отвън да се приема по-лесно от посетителите.


Докато чакахме спокойно пред сградата на БНБ,изненадващо от там излезе Иван Искров - Управител на БНБ от 2003 година:




Малко история: Българската народна банка е основана през 1879 г. с указ на княз Дондуков-Корсаков и много скоро започва да играе важна роля в стопанското възраждане на страната, превръщайки се в гръбнак на финансовата система. а 4 април 1879 е назначен първият управител на БНБ Лудвиг Карбоньор. На 6 юни 1879 е извършена първата транзакция, с което Българската народна банка слага началото на своята дейност. От самото начало до днес БНБ остава стълб на финансовата стабилност, запазвайки своята институционална независимост и отговорност.


На входа на БНБ ни проверяват с метал детектори, прави впечатление изключителната охрана на сградата, но охранителите и персонала са впечатляващо любезни. Единствено сега, по повод 130 годишнината на БНБ, снимането в сградата бе разрешено, с изключение на кабинето на управителя и трезора. Към БНБ функционира музей с редица монети от античността до днес, музеят е достъпен за граждани всеки вторник в определени часове от деня.

В началото на нашата разходка се запознаваме с портретите на всички управители на БНБ от създаването й до днес, включително и първата и еднствена жена-управител - Вела Луканова. Следват посещение на кабинета на управителя и заседателната зала на Управителния съвет.

След това на разположение е монетния музей, където на около 300 кв.м в него са разположени над 3000 експоната, включително и най-старата намерена у нас монета на тракийското племе Дерон от V век пр.н.е. В залата на Управителния съвет на банката са вземани едни от най-важните за страната финансови решения. Следва паричният салон на банката, в който всеки може са закупи юбилейна монета и вечният огън, посветен на загиналите в Балканската и Първата световна война.


Редища презентационни щандове разясняват дейността на кредитния регистър, методите за разпознаване на фалшиви банкноти, периодични издания на БНБ.

БНБ се беше погрижила и за редища атракции за всички посетители. Всеки, който желае, имаше възможност да изсече юбилейна монета, аз също:

На гърба на монетата е изобразен гебра на Република България и надпис: 130 години БНБ:




а на предната част на монетата - сградата на БНБ:




На излизане от сградата всеки посетител получи също юбилеен шоколад с надпис 130 години БНБ и банкнота на предната си част и банкнота от 20 лева, изобразени на задната част на обвивката, както и унищожени български банкноти - емисия след 1999 година.
TwitThis

1 коментара:

врати устойчиви на пожар каза...

Благодаря за тази информация която споделяте с нас.Добре е такива важни места поне веднъж в годината да бъдат показвани на хората и то без да им се иска пари.По този начин повече ще има желаещи и научат важни исторически неща. Това, че и редица презентационни щандове разясняват дейността на кредитния регистър, методите за разпознаване на фалшиви банкноти, периодични издания на БНБ и какво ли още не е много вълнуващо.Гледали сме не един или два филми с подобни обири и фалшифициране и сега от близо е супер, да се запознаем как да откриваме грешки и фалшиви банкноти.

 
Copyright 2009 Dany Blog. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan