вторник, 8 септември 2009 г.

Уроци за блогъри



След кратката ваканция, която имаше моя блог отново започвам работа по запланувани от мен промени. Този блог скоро би трябвало да има доста по-добра визия, но дано имам време да осъществя целите си.


С тази статия започвам поредица от статии, която нарекох Уроци за блогъри. Тези статии ще бъдат насочени към всички блогъри, които умишлено или не пропускат някой полезни аспекти в своята дейност. Ще се опитам да помогна на всеки един от вас да оптимизира съдържанието на блога си. Искрено се надявам тези статии да срещнат вашата подкрепа. Ще се радвам ако и вие споделяте идеи и взаимно обменяме опит.

Ще започна първата статия със 5 аспекта, които са избрани на случаен принцип и в никакъв случай не са най-същесвените.


1. Говорете открито.

Не се страхувайте да говорите за истински събития от живота Ви. Тези събития неминуемо биха предизвикали по-голям интерес от тема, взаимствана от друг блог или медия. Имам няколко случая в блога си, когато реални ситуации, макар и не особено приятни, предизвикаха голям интерес сред читателите на блога.
Няма да забравя също така наскоро разпространяван клип от мобилен телефон за тълпите хора пред Кауфланд в 7 часа сутринта. Клиповете се радват на огромен брой посещения поради факта, че отразяват реална ситуация.
Хората са по-любопитни, отколкото си мислите за действителни събития и реално присъствие зад блог. Всеки блог. Дори и твоя.




2. Пишете коментари в други блогове


Пишейки коментари в други блогове също може да ви донесе популярност. В повечето случаи при постване на коментари можета да оставяте линк към блога си и по този начин увеличавате шанса повече посетители да видят и вашия блог. Ако поствате коментари в блогове от вашата ниша, вероятността да се запознаете с колеги се увеличава многократно.



3. Кажете на приятелите си за блога си.


Освен виртуални приятели, вие имате и реални такива. Разкажете им какво правите. Нещ(ка знаят за блога Ви. Не оставяйте блога си "заключен в мазето". Популярността "от уста на уста" е много мощна стратегия за увеличаване на посещаемостта на блога Ви.


4. Посещавайте специфични събирания на блогъри
Постарай се да участват в реални събития за блогове толкова често, колкото можете.
По този начин ще се запознаете с с други блогъри и да обменяте идеи.



5. Приемайте дарения


Поставяйки опция за дарения в блога си вие позволявате на хората да изразят благодарност към вас и работата Ви. Даренията не са предсказуеми. Ако съдържанието на блога Ви е ценно, вие ще имате дарения.

Очаквайте скоро втората част на поредицата Уроци за блогъри. Приемам идеи, които бих могла да включа в следващите уроци.
TwitThis

5 коментара:

Христо Блажев каза...

Не е зле за начало, иначе има да се пише за още десетки неща, но съм съгласен напълно, че т. 1 е най-важното нещо в блогването, това, което ни отличава от десетките медии, копиращи от информационните агенции.

Mariyan каза...

Ще добавя, че трябва да се поства в сайтове като Svejo и dir.bg и да генерираш блога си в различните търсачки, да участваш в класации, блогосферите на отделните издания.
В тази връзка ти предлагам партньорство - размяна на линкове. Така не само ще популяризираме взаимно блоговете си, но и ще следим работата си регулярно.
Поздрави :)))

Dany каза...

@ Христо Блажев - прав сте, не са малко нещата, за които може да се пише. Това е една минимална част, което съм посочила, като бих искала да кажа, че не съм подбирала "правилата" по приоритет. По-скоро ги избирам на случаен принцип.

Най-важното от всичко обаче е да се блогва за реални събития, а не да се преписва от други блогове.

Dany каза...

@Mariyan - прав сте за svejo както и за всички социални мрежи. Планирам отделна статия за тях. Приемам всякакъм вид съвети. Слагам линк към вас и към Христо Блажев.

Mariyan каза...

Ще очаквам с интерес статиите ти за социалните мрежи :))) Твоят линк е и в моя блог - партньори.

 
Copyright 2009 Dany Blog. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan