сряда, 16 септември 2009 г.

Тези обувки нямат гаранция защото...


Преди няколко дни закупих дамски обувки от магазин на ул. Екзарх Йосиф 9. Това беше една "необикновена" покупка. При покупката попитах продавачката каква гаранция имат въпросните обувки, при което получих отговор, че нямат гаранция, защото не са от естествена кожа. Доколкото ми е известно всички обувки би трябвало да имат дори и минимална гаранция, а ако цитирам Закона за Защита на потребителите всички нехранителни стоки имат 2 години гаранция. След отказа да ми бъде дадена гаранция, поисках касов бон, с който при евентуален проблем да докажа, че съм закупила обувките от въпросния магазин, при което продавачката ми отговори - касовия ни апарат не работи. Доколкото съм запозната със закона, при повреда на касовия апарат, същия би следвало да е в сервизна фирма на ремонт.Във въпросния магазин касовиа апарат беше в търговския обект, а до него бе залепена бележка "Изисквайте касов бон". Последва следващо действие на продавачката, което не мога да си представя, че някой търговец би предприел: след като не можа да ми даде касов бон продавачката взе стар касов бон, на който с химикал написа цената на закупените от мен обувки и се подписа, но аз категорично отказах да приема този касов бон. След консултация със своя колежка, продавачката реши да ми издаде касов бон от кочан, който се вижда в началото на публикацията.

Подобни действия подлежат на санкция по силата на поне 2 закона. Изпратих сигнал по случая в Комисията по защита на потребителите и очаквам техните действия по случая.
TwitThis

3 коментара:

Мери Катлийн О'Луни каза...

През септември магазин за обувки издава шестата (!) за годината касова бележка. Супер!

Мариян каза...

Поздравления за гражданската позиция. Не може само у нас продавачите да се отнасят с клиентите си като "да одарим кьоравото"! Има си закони и щом магазинерите не ги спазват - трябва да си търпят последствията.

Dany каза...

@rraycheva - бих искала да видя дали няма общо 6 издадени касови бележки до септември и от касовия апарат.

@Мариян - ако всички си мълчим, няма кой да защити правата ни. Това че живеем в държава, където законите се заобикалят не означава, че трябва да мълчим и търпим.

Очавкам да видя дали ще има реакция от Комисията по Защита на Потребителите.

 
Copyright 2009 Dany Blog. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan