неделя, 28 февруари 2010 г.

Мартеница



По стара българска традиция, на 1 Март всички българи носят мартеница. Това е една стара традиция, която често е странна за хората от другите държави. За тях мартеницата е по-скоро красива гривна.

Каква е легендата?

Има няколко легенди за възникване на традицията, но може би най-популярната от тях е, че когато хан Аспарух побеждава Византийските войници, той написва писмо за победата си и го връзва за крака на една птица с бял конец. Докато лети обаче, птицата била забелязана от византийски войници, които стреляли по нея и я ранили. Въпреки че била ранена, тя пристигнала успешно в българския лагер и донесла вестта за победата, но белият конец вече бил отчасти червен от кръвта от раната.


Защо носим мартеници?



За съвременния българин мартеницата е преди всичко традиция и символично пожелание за здраве и късмет.

Бялата вълна в мартеницата предвещавала дълъг живот, а червената - здраве и сила.

Мартеницата е и своеобразен амулет срещу злите сили и окичването с мартеница е един магически ритуален акт: те пазят къщата, да не влезе в нея злото, болести и немотия. Според преданието, дошло от древността, те носят здраве, щастие и дълголетие.

Как изглеждат мартениците днес?

Безспорно, днес мартениците могат да се срещнат в редица форми, които са интересни деца и възрастни. От традиционните Пижо и Пенда, през гривни с голямо разнообразие от фигури до анимационни герои и актьори от сериали.

Несъмнено това е традиция, която създава приятни емоции всяка година. Дано пожеланията за здраве и късмет да достигнат до всички нас, които носим мартеница през този месец.
TwitThis

1 коментара:

Alhzar каза...

Честита Баба Марта! :)

 
Copyright 2009 Dany Blog. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan