неделя, 9 май 2010 г.

Следенето в интернет е фактВчера Труд излезе със статия, че от понеделник, 10 май, законно ще ни следят по интернет и телефонни разпечатки. Не можах да скрия учудването си и този път как управляващите само изчакаха да отминат акциите срещу този закон и без много шум, преди празници, когато никой няма да помисли за протести, приеха промяната в Закона за електронните съобщения.


Според окончателния вариант интернет доставчиците и мобилните оператори ще дават данните на ДАНС, МВР, националната разузнавателна служба, но само след съдебно разрешение. Това звучи добре, но няма гаранции, че няма да има място за злоупотреби. Освен това в срок до 72 часа след разрешението интернет доставчиците и мобилните оператори трябва да предоставят данните. Те са длъжни да пазят сведенията за трафика за срок от 1 година.

Чрез новите "досиета", МВР ще има достъп до трите имена, ЕГН, адрес, с кого сме говорили по GSM-а си през последната една година.
Няма гаранции обаче как нашите разговори биха били тълкувани от МВР и не е това погазване на правата ни и пълна намеса в личния ни живот?


Защо съм против?

1. Няма гаранции как и при какви обстоятелства ще се спазва закона.

2. Няма регулатор, който да следи как МВР борави със събраната информация.

3. Няма яснота какво се случва със събирана информация от интернет и мобилни оператори след работа по нея.

4. Няма текст в закона, който да посочва, че потребителя ще бъде уведомен, че в определен период е събирана информация за него.

TwitThis

5 коментара:

Addii каза...

напълно съм съгласна с теб и ми е интересно,тези които приеха промяната как ще отговарят на това мнение и нещо за които не ми се иска да го казвам,но съм почти сигурна че ще има злоупотреби!

барбарони каза...

Всичко си има граници. Вече взе да ми писва. И човек като свали някой филм от някой тракер или нещо такова сигурно ще извъртят нещата така, че той да стане престъпника и да му сложат някоя солидна глоба...

Анонимен каза...

Маината на мвр.

Анонимен каза...

eeeeeeeeee pak zakon ,koito shte stane prichina za korupcii
1-malko levcheta na sadiqta i reshenieto e gotovo
2-te i do sega spokoino ni sledqha mobilnite razgovori
3-koi shte bade potarpevsht -poznaite ot parviq pat -bednqkov,shto li to se znae
-koi moge vsichko -parichko ,parichko

WebCrusader каза...

@барбарони кога ще разберете, че не сваляте филми от тракери, а ги сваляте от всичките потребители споделящи филма...

 
Copyright 2009 Dany Blog. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan