понеделник, 15 декември 2008 г.

Коледни меденки




Наближава Коледа. След цялата суета около подаръците се замислих за любимите ми коледни меденки, които задължително ще приговя тази година. Реших да споделя тук рецептата, която си заслужава да се пробва.

Продукти:
300 гр. мед
300 гр. захар
300 гр. мазнина
3-4 яйца
½ ч. л. карамфил
1 ч. л. канела
лимонова кора
1 ½ ч. л. сода бикарбонат
около 1 кг брашно
за бяла глазура:
2 белтъка
250 гр. пудра захар
1 с. л. лимонов сок
за шоколадова глазура:
3-4 с. л. какао
2-3 с. л. захар
1 бучка масло
кокосово брашно и шоколадови стърготини (за поръсване)
Приготвяне:
Разтопете захарта с малко вода. Стопете мазнината. От всички продукти замесете средно тесто. Разточете кора с дебелина половин сантиметър. Изрежете сладки с различни формички или оформете топчета с навлажнени ръце. Изпечете ги в умерена фурна. След като изстинат, ги намажете с глазура. Трябва да ги направите няколко дни предварително, за да имат време да отлежат и омекнат. От това тесто можете да изрежете и големи коледни сладки, които да изрисувате отгоре с цветна глазура.
За бялата глазура: Разбийте на сняг всички съставки. Част от белтъчната смес може да боядисате в различни цветове. Намажете сладките и ги оставете да изсъхнат.
За шоколадовата глазура: Сложете на огъня какаото, захарта и малко вода (да се получи кашичка). Бъркайте докато се сгъсти. Добавете 1 бучка масло и дръпнете от огъня. Бъркайте още малко, докато изстине. Намажете сладките с четчица.
Докато са още мокри, може да поръсите сладките с бялата глазура с шоколадови пръчици, а другите с кокосови стърготини.


Меденките са лесни за приготвяне, а украсата им създава уют на коледната трапеза.

TwitThis
 
Copyright 2009 Dany Blog. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan