петък, 18 септември 2009 г.

Уроци за блогъри - част 2



Снимка: http://www.masternewmedia.org


Миналата седмица започнах инициатива: Уроци за блогъри. , идеята е да публикувам редица статии със съвети как да подобрим съдържанието на блога си. Днес публикувам втора част на Уроци за блогъри, като във всеки урок ще опитвам да давам примери, базирани на личния ми опит като блогър. Приемам съвети за теми, които бих могла за включа в бъдещи статии. Благодаря на Христо Блажев и Мариян Томов за споделените идеи в първата публикация.


1. Линквайте към себе си.


Това е един от важните уроци. Линквайте навсякъде, където можете, дори и в собствения си блог. Всеки линк към вас, независимо дали е в друг блог или социална мрежа дава възможност за-голяма посещаемост на блога ви. Мой приятел постави линк към блога си в свой профил в известен български форум. Резултата не закъсня, в момента голяма част от редовните му читатели са именно от въпросния форум.


2. Използвайте техники за "мозъчна атака"

Може би звучи сложно, но всъщност не е. Това са т.нар. блог "упражнения". Един пример: Имате проблем и търсите 100 начина да се реши този проблем. Практиката показва, че именно този тип статии/изследвания се радват на сериозна посещаемост. Един добър пример за подобно начинание, макар и малко по-различно, четох преди време в Царството на Бу . Статията предизвика и сериозен медиен интерес, според мен това е един успешен експеримент.

3. Използвайки речници.

Използвайте речници, независимо дали пишете на родния или на чужд език. Може би на всеки един му се е случвало да търси правилните думи, синонимните речници в този случай помагат много.


4. Правете нещата по прост начин.


Писането в блог не е сложно. Дори да пишете по сложни теми, опитайте да обясните нещата по начин, по който думите ви биха достигнали до повече читатели.


5. Създайте си mailing list.

Създаването на mailing list е полезно, защото по този начин увеличавате шанса повече ваши статии да бъдат прочетени от повече хора.


Очаквайте следващите уроци скоро. Това, което опитвам да постигна с тези статии е да бъда полезна на повече колеги - блогъри. Ще се радвам ако обменяме идеи и заедно подобрим блоговете, които поддържаме.
TwitThis

1 коментара:

Мариян каза...

Статията ти е полезна и интересна. Кратка и грабваща!

 
Copyright 2009 Dany Blog. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan