неделя, 4 октомври 2009 г.

Уроци за блогъри - част 3



Снимка: www.masternewmedia.org

Уроци за блогъри - част 3 е вече тук. Още 5 съвета, които всеки блогър може да използва за подобряването на блога си. Ще се радвам и други блогъри да споделят своите идеи, които мога да включа в следващите публикации по темата.

1. Станете известен – звучи лесно, но всъщност не е.

Щом веднъж станете известен обаче, ще имате повече изисквания за темите, по които пишете, както и за самото съдържание на блога ви. Ако не спазвате тензенцията да ставате по-добър с нарастване на вашата популярност, вероятно ще изгубите една част от читателите на блога си. Ще дам пример с Боян Юруков - харесвам блога му, защото е различен, пише по актуални теми и става все по-добър.

Харесвам много и блога на Слави Трайков,защото винаги откривам нещо различно и позитивно, когато чета статиите му.


2.Четете собствения си блог.

Твърде често това се пренебрегва. Вие трябва да сте първия читател на личния ви блог. Винаги, когато имам свободно време чета някои от моите стари публикации. Няма нищо нарцистично в това, напротив, повечето от времето аз не харесвам това, което съм написала, и мисля, че бих могла да го направя много по-добре. Това обаче е полезно, понеже намирайки собствените си грешки, ние по-лесно се учим как да не ги повтаряме.

3. Проверявайте статистиката на посещенията.

Това е важен елемент от развитието на всеки блог. Разбира се, че не е нужно да правите това на всеки 5 минутиВероятно веднъж седмично е достатъчно. Анализирайки статистиката, вие ще намерите връзки между посещенията и съдържанието в блога.

4. Създайте си Close Group от блогъри.

Включете блогъри, които имат същите интереси, работите в една и съща сфера или пишете в една и съща ниша. Бъдете внимателни, когато ги избирате и бъдете сигурни, че те са хора, на които можете да разчитате. Тези групи са много полезни за обмен на информация, получава се информация за предстоящи събития, също не е изключено в бъдеще да работите с тези хора.

5. Пишете постове, които отговарят на вашите навици и познания.

Не пишете дълги статии, ако нямате много информация по дадена тема. Не го правете и само защото успешните блогъри пишат къси или дълги статии. Нека вашите статии бъдат уникални, защото са ваши и вие сте избрали начина, по който те изглеждат.
TwitThis

4 коментара:

Христо Блажев каза...

Чудесно продължение на добра инициатива.
Всъщност да станеш "известен" не е чак толкоз трудно - в "Свежо" има стандартни теми (анти-БСП, снимки на момичета и др.), които осигуряват почти гарантирано присъствие в "свежите", а дори и в челните четири.
Но се съмнявам, че някому ще бъде интересно да се бори само за това. Поради тази причина и уместно си посочила, че всеки трябва да се стреми да се развива, и то не само стилово, а и като тематично разнообразие.
P.S. Благодаря за добавянето в блог-листата, с удоволствие връщам жеста :)

Dany каза...

@Христо, благодаря за подкрепата. Искрено се надявам да помагам на някого с тези съвети. Надявам се и повече блогъри да се включат със съвети, за да си бъдем взаимно полезни.

Мариян каза...

Поздравления за поста - в тези части могат да се намерят наистина много полезни съвети към начинаещите блогъри. Ще допълня написаното с това, че интересната статия трябва да е допълнена с любопитен снимков материал или интригуващи клипове. Първото което посетителят забелязва е дизайна на блога, след това заглавието на поста, "сканира" го с поглед и се спира на фотосите или клиповете.

Събина каза...

4. Създайте си Close Group от блогъри. е нож с две остриета.

Да, контактите м/у блогъри са много хубаво нещо. Да, от тях можете да имате много плюсове - както лични така и за блога. Но, една от лошите черти на родната блогосфера е, че и без това е твърде затворена. Затова бих казала, да създайте такава група, но и бъдете отворени и мислите за блога извън рамките само блогосферата.

 
Copyright 2009 Dany Blog. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan