сряда, 16 декември 2009 г.

Спечели лаптоп....срещу личните си данни



Наближава един от най-големите празници - Коледа. Всяка година редица фирми организират игри, при който клиенти или посетители могат да спечелят лаптоп, плазма, мобилни телефони, коли и дори апартаменти. На пръв поглед организаторите не изискат нищо повече от това да попълните личните си данни в талон за играта или онлайн формуляр. В резултат на такива игри доста хора получават един допълнителен подарък за празника с цената на един талон.

Какъв е проблема?

Много хора не осъзнават, че предоставяйки личните си данни на компании, създават възможност за злоупотреби с тях. Често организаторите на тези игри изискват предоставяне на телефони, адрес, дата на раждане, ЕГН, като в същото време не е известно дали те са администратор на лични данни и по какъв начин тези данни са защитени. В някой от тези талони дори се изисква подпис на лицето.

Заслепени от надеждата за бърза и лесна печалба редица хора изпращат тези данни без да се замислят за евентуалните опасности, който могат да си навлекат.

От друга страна организаторите на тези игри се "застраховат" от евентуални проблеми с общите условия по игрите, с който много потребители се съгласяват без дори да прочетат. С тези общи условия вие се съгласявате да предоставите личните си данни за целите на кампанията. Остава въпроса, какви точно са целите на съответната кампания?


Бъдете внимателни при участието си в подобни игри и винаги четете общите условия, преди да дадете съгласието си за тях. Ако все пак искате да участвате в подобни игри, участвайте там, където не се изискат голям брой лични данни.
TwitThis
 
Copyright 2009 Dany Blog. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan