неделя, 8 ноември 2009 г.

Ще има ли нова газова криза?


Снимка:zimbio.com

С настъпването на зимния сезон един наболял проблем се завръща с пълна сила в България. Чака ли ни нова газова криза? Ще се повтори ли миналогодишния кошмар? Ще се справим ли този път?

Какво се случи през януари тази година?
Неочаквано за всички на 7 януари 2009 без предупреждение Украйна прекрати транзита на природен газ през България.
Топлофикациите в страната бяха принудени да преминат на работа с мазут, а те самите се оказаха без налични достатъчни количества дори и за седмица. В резултат на използването на мазут, много градове в страната станаха жертва на замърсяване на въздуха. С 30 % се увеличават вредните емисии при изгарянето на мазут в сравнение с природния газ. Така може да се окаже, че ако топлофикациите работят на мазут един месец, на следващия ще трябва да спрат работа, тъй като в противен случай ще трябва да си купуват квоти емисии.

Избора е труден – топло или чист въздух.

Редица предприятия бяха принудени да спрат работа, в резултат на което редица хора останаха без работа през зимния сезон.


"Това е безпрецедентен случай в историята на България, защото досега никога не е имало пълно спиране на подаването на газ"– каза тогавашния заместник -министър на икономиката Явор Куюмджиев.


По същото време когато всички се питаха кога ще свърши газовата криза, бившия шеф на Булгаргаз Васил Филипов посочи интересни факти в предаването „На 4 очи”:

Една от причините за спирането на доставките е, че добивът в Русия непрекъснато намалява, а консумацията там се е увеличила заради климатичните промени. Ресурсите се изчерпват и затова за нас не стига газ.


Истина ли е, че глобалното застудяване в Русия е довело до увеличено потребление на природен газ? Изчерпани ли са запасите на Украйна? Защо никой не повярва на Васил Филипов, че проблемите с доставките на природен газ не са приключили?


Васил Филипов определи като грешка и на миналите български правителства това, че са отказвали да свържат българката газопреносна мрежа с румънската.Единственият шанс за България, според него, е да бъде получен газ обратно по тръбите от Турция. Филипов посъветва българските управници да започнат преговори с турската страна за доставки на газ, който южната ни съседка получава от „Син поток”, от Иран и от други източници извън Русия. (На 4 очи.)





Днес , няколко месеца по-късно осново се говори за предстояща газова криза.

Газова криза ще има, това е лошата новина, с просто око се вижда, че Русия изпада в затруднение да добива и да транспортира газ към потребителите и трудно ще изпълнява задълженията си към Европа, каза пред Нова Телевизия Васил Филипов през месец август 2009.

Васил Филипов отново беше гост в предаването „На 4 очи” по повод слуховете за нова газова криза. Той предупреди за нова опасност, но и този път политиците на чуват неговите предупреждения:

Руският премиер Путин вече каза, че газова криза ще има, коментира той в предаването. Той припомни, че още минала зима е споменал, че България трябва да намери сигурна връзка за газова доставка, но такава не се е намерила и до момента.


Очевидно малко политици се замислят сериозно за последиците от една нова газова криза за България. Този път те могат да са доста по-тежки,кризата – неконтолируема.
TwitThis

2 коментара:

ипотпал каза...

това според мен е само за да се стряска народа, никаква газова криза няма да има

Dany каза...

@ипотпал - аз лично съм склонна да вярвам на Васил Филипов, защото той е един от малкото хора в България, който е наясно с въпросите, свързани с газта.

 
Copyright 2009 Dany Blog. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan