четвъртък, 20 ноември 2008 г.

Пролемът с кастите в Индия....

През 21 век се случват безумия навсякъде по света. Ето поредното от любимия ми новинарски сайт dnes.bg:





Разделението между хората е по-популярно от всякога и традиционно за Индия. Когато потърсих информация за кастите в интернет открих доста фрапиращи неща:

Оказва се, че кастите са създадени в дълбока древност, още във ведическия период и за техен основател се смята Великият Ману - законодателят на древните арии.
Счита се, че от предишното си прераждане хората носят в себе си последствията, които се проявяват под формата на характер и наклонности, а също и качества на егото. Кастата се определя по степента на неегоцентричност, или обратно - на егоцентричност, тъй като от това се определя ценностната система на личността.
От дълбока древност е прието кастите да не се смесват, за да може да се опазва нравсвеността и висшите ценности, тъй като в Кали ююга - тъмната епоха, в която се намираме, ще преобладава броят на хората от нисшите касти. Това е направено, за да не се претопят висшите и да не изчезнат. Затова не са се разрешавали бракове между хора от различни касти, с оглед възпитанието на децата. При навлизане в тъмната епоха висшите касти се оформят като управляващ елит - аристокрация, който трябва да опазва висшите ценности на човечеството - духовни и нравствени. Буда, а и други са пророкували, че ще дойде момент, когато управлението и властта ще попаднат в нисшите касти и тогава в обществото настъпва хаос, безредие и такова общество загива. В древна Индия с власт и управление са се занимавали кшатриите - висша каста с дух на общественици, себеотрицание, патриоти, готови да се жертват за род и родина. Такива трябва да са хората във властта.

По-късно, след няколко хилядолетия, вече в браминския период е започнало израждане на кастовата система и тя е станала наследствена. В Индия това е довело до отклонение от древната й цел и предназначение и се превърнала във формално разслоение на обществото по произход.

Когато възниква кастовата система, чрез астрологията са определяли кастата на новороденото. Освен това гуруто е имал и много други признаци, по които е насочвал кастата. Наблюдавали са детето дали ще се потвърдят тези знаци и предзнаменования и когато детето е ставало на 8 години, тогава окончателно са определяли кастата му. Това е било нещо като посвещение. Много по-късно, в браминкия период е станала наследствена кастата и тези окултни начини и традиции са отпаднали.

Съществуват четири касти, които са четири нива на проява на ЕГО-СЪЗНАНИЕ и на БОЖЕСТВЕНИТЕ КАЧЕСТВА на човека:

1. ШУДРИ - служат на обществото с тяло и удоволствията им се свеждат до сетивата и тялото. Егоисти, себични, мързеливи, тарикати. Хора със сетивно съзнание. Нямат идеали, винаги дърпат към себе си. За тях "Добро" е това, което е добро само за тях. От суматохата и безредието печелят и между приятелите, и в семейството си се проявяват като егоисти. Абсолютно себични и егоисти. Те най-често стават престъпници с използване на насилие, лъжа, измама. За тях няма добродетелност и висши ценности.В индийското общество те трябва да бъдат в подчинение, да слугуват на висшите касти, за да се учат от тях.
Те са физическата сила на един народ. Техният идеал трябва да бъде: "Честен труд".

2. ВАЙШИИ - еснафи, занаятчии, земеделци, т. нар. бизнесмени днес. Хора с еснавско съзнание. Имат вече някакво понятие за нравственост, за обществен ред и отговорност пред другите. Печелят за себе си и за хората, които са от тяхния кръг. Имат по-широка представа за "Добро" - това, което е за хората от нашата група добро, то е доброто. Желаят да има ред и мир в обществото, защото така са защитени и върви търговията им.
Тяхното его е по-разширено и те имат в някаква степен развито колективно съзнание. Но то обикновено се разпростира до общността, в която се движат тяхните интереси. Удоволствията и радостта им са в притежания, в това да ги сочат за добри майстори, хора на художествени занаяти, да ги смятат за добри стопани и домакини и т. н. Вайшиите трябва да бъдат учени на благотворителност - да дават от себе си, от богатството си, да се грижат за другите.

3. КШАТРИИ - тяхното его изтънява, те се отъждествяват с народа си, с обществото. Това са хора тип "общественици". Да се грижат за общото и то е в кръвта им. Само такива хора трябва да се занимават с власт. Тях ги прави щастливи добруването на народа, общото благо, защото те се отъждествяват с народ и родина. Хора с висока нравственост, честни, почтени. Те се управляват от чувства и прояви като чест, достойнство, благородство, дълг. В древността такива са били жреците-царе. Богодадената аристокрация се счита, че има такива качества. Такива трябва да стават царе, водачи, пълководци. Затова я наричат военна каста.

4. Брамини- тяхното его е много тънко, имат божествени качества - състрадание, милосърдие, кротост, мир, мъдрост, смирение. Грижат се за цялото човечество и за всички живи същества. Това са духовните водачи, будители, светци. Те проявяват висшите добродетели между хората, занимават се с висшите духовни практики, с философия, теология, асттрология, човекознание. Това са духовните учени, монасите, отдали се на Бога и духовността, онези, които имат в себе си вечният стремеж към самоусъвършенстване. Те стават учители и наставници на всичките останали касти.

Счита се, че ако един народ остане без брамини, той ослепява, загубва духовни ориентири и оттам започва неговата деградация. Същото ще се получи и ако нисши касти превземат управлението - те ще преобърнат ценностите на една общество. Егоцентрикът, ако се докопа до вастта, ще гледа да се облагодетелствува за сметка на другите, ще наруши справедливостта при назначавене на хора, ще се огражда с такива, от които да се облагодетелствува, ще изкриви реда в обществото, движен винаги от себични мотиви.

В рамките на всяка каста съществуват подкасти или джати, свързани с професията.

Членовете на висшите касти имат ограничения в храненето - те трябва да са строги вегетарианци, докато нисшите касти могат да ядат всичко.

Съществена разлика между висшите и нисшите касти също е цвета на кожата - забелязва се, че при по- висшите касти хората са с по-светла кожа, а тези от нисшите касти са с най-тъмна кожа.

Проблемът е, че сега висшите касти са малцинство, а нисшите мнозинство. Това се отразява и при създаване на семействата. Когато настъпи тази бъркотия в обществото и се обърка Дхарма (религиозният дълг към благочестието), тогава и хората няма да искат да имат деца, защото шудрите търсят само удоволствието, но те не желаят да се грижат за някого. Това изисква някакво отдаване от себе си, саможерственост. Хората ще предпочитат да гледат кучета и котки за удоволствие, вместо да раждат и отглеждат деца. Освен това шудрите ще са винаги склонни към противозаконно и престъпно поведение. Добили се лесно с пари ще ги прахосват за хазарт и разни плътски удоволствия. А пък вайшиите ще се изродят в деспотични експлоататори на чуждия труд, за да се облагодетелстват и ще създават родови кланове.


Друг интересен момент е, че обикновено фамилното име указва кастата. Всяка каста включва определени фамилни имена, по което може да се познае произхода на човека. Това е една от традициите, но същността и значението им се корени много дълбоко в историята и те са го приели като неотменно наследство, което трябва да се пази.. Има един суров закон , че хора от различни касти не могат да сключват брак, който за съжаление и до днес се спазва в повечето заможни семейства или в малките селца. За съжаление подобно разделение на хората често води до невъзможност те да общуват пълноценно, но като че ли забелязва някакви наченки на по-разчупено мислене на хората сега...макар, че със сигурност мога да кажа, че тая традиция няма да се заличи току така.

Освен това се оказва, че секса преди брака е забранен.Също така много важна е девствеността на момичетата. Тя се изразява със символ – пиъринг на ноздрата, които е символ на чистотата на девойката. Обикновено пийрсинга се поставя на лявата ноздра и е задължителен атрибут на булката. Момичетата си правят пиърсинг на около 12-13 годишна възраст.


Закони, базирани на религия и традиции водят до убийството на деца пред очите на родителите им. Както се оказва подобни случаи не са прецедент в Индия.
TwitThis

1 коментара:

Анонимен каза...

Темата е интересна и доста обширна.Ако трябва да съм честна много от фактите ме шокираха и заинтригуваха.

 
Copyright 2009 Dany Blog. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan