неделя, 2 ноември 2008 г.

Чудото ленено семеМалко познато или често използвано? Този въпрос си задавам тези дни.
Лененото семе е продукт с много полезни свойства, но знаем ли всъщност всичко за него?
Оказва се, че не е никак трудно да се намери ленено семе в търговската мрежа, а цената му е повече от добра.

Лененото семе съдържа около 30% белтъчини, около 15% въглехидрати, богато е на витамин Е и витамин А. Съдържа още около 10% слузно вещество, което е една от основните причини за действието на растението. Богатото съдържание на омега-3 и омега-6 мастни киселини го правят търсена добавка за спортистите и хората, които се стремят да живеят целесъобразно. Хората поемат ленено семе най-вече, когато имат проблеми с обмяната на веществата. Доказано е, че лененото семе има слабително действие и се отразява много добре на перисталтиката. Действието му е меко, което означава, че ако нямате проблеми със стомаха, няма да усетите значителна промяна.

Поради пречистващото си действие, лененото семе е много полезно по време на диети, за профилактика на рак на дебелото черво и високо кръвно налягане. Има противовъзпалителен ефект и възпрепятства всмукването на животинския холестерол.

Добре е да се поема при болест на Алцхаймер, атеросклероза, затлъстяване и висока кръвна захар. Лененото семе е много полезно за болни с нарушена обмяна на мазнините.

На римляните принадлежи лечението на световъртеж в нива засята с лен. Болният се събличал и три пъти да пробягвал от единия до другия край на нивата – хрониките казват че оздравявал. Ако поговорите с един добър специалист по квантова физика, той ще ви обясни, че не е здравословно да се смеете на този прийом, защото съвсем не е за изхвърляне. Въпросът е откъде са го знаели онези в първите векове след Христа. И още един въпрос – къде да намериш днес ленена нива в България.В същото време маслото, изстисквано от лененото семе, се използвало в римските кухни наравно със зехтина – славянска мода, казвали, защото бързо множащите се славянски племена на север не признавали друга хранителна мазнина.Славяните обаче не страдали от атеросклероза. И ние днес знаем защо.Защото ненаситените мастни киселини линолова, олеинова, линоленова, които се съдържат в лененото масло, се намесват активно в липидната обмяна като подпомагат намаляването на холестерола в кръвта. Куриозът на пръв поглед е пълен. Масло освобождава вътрешно вените от мастни натрупвания. Ако си спомним обаче горещата и изсушаваща природа на лена, разтварящите и прочистващите му свойства няма да се поколебаем да приложим следната препоръка.2 чаени лъжички ленено масло се приемат един път дневно преди хранене. Лекарите препоръчват до 50 денонощия курс на лечение.

Внимание: лененото семе съдържа между 0,1 и 1,5% цианид, който се освобождава от циа-ногенните гликозиди и при високи дози може да предизвика отравяне. Не бива да се забравя и значителната му хранителна стойност от 470 ккал на 100 г. Преди употреба винаги се консултирайте с лекар.

Природата ни е дала много богатства, остава да ги открием и оценим!
TwitThis
 
Copyright 2009 Dany Blog. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan